דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


חובות חבר למושב 

מאת    [ 08/08/2011 ]

מילים במאמר: 774   [ נצפה 4910 פעמים ]

מאמר משפטי

אגודות שיתופיות - היחס שבין חבר לבין ה"וועד מקומי" ו"וועד הנהלה"

חובות חברים למושב

מאת: עו"ד יוסי לוי LLM.

לא אחת מתגלעות מחלוקת באשר לחובות החברים כלפי האגודה השיתופית  בו הם חברים, האגודה השיתופית.

האגודה השיתופית ומוסדותיה פועלים מכוח פקודת האגודות השיתופיות ועל פי תקנות האגודות השיתופיות והצווים שהותקנו בהתאם. המסגרת תפקידי התובעת, גובה היא תשלומים מחבריה למימון תקציבה והוצאותיה ומנהלת לשם כך כרטיס הנהלת חשבונות לכל חבר. 

קבילותה של כרטסת החשבונות של החבר אצל האגודה

דפי חשבון של החבר אצל האגודה השיתופית דינם כדין קבילות רשומה מוסדית, לעניין סעיף 36 לפקודת הראיות [נוסח חדש], תשל"א-1971. אכן, רשאי החבר לחקור חקירה נגדית לשם הזמת הראיה, או לערער את משקלה, או לטעון טענות אחרות להגנתו, אך די בכרטסת של החבר, שתצורף לכתב תביעה כדי לגבש עילת תביעה נגד החבר.

מנגד, את ראיותיה מבססת האגודה השיתופית על כרטסת הנהלת החשבונות שברשותה, המנוהלת ומבוקרת ומהווה ראיה לכאורה. אלא שכדי ליהנות מחזקת "ראיה לכאורה" לנכונות הרישום בכרטסת התובעת, נדרש "ובלבד שהרישומים בוקרו על ידי ברית הפיקוח או רואה החשבון של האגודה לפי הענין;" (סע' 1א לתקנות האגודות השיתופיות (ניהול וביקורת חשבונות) תשל"ה-1975). ועל כן נדרשת חתימה של רו"ח המבקר, הצהרה שלו או עדות בדבר בקורת על הנהלת החשבונות של התובעת. היינו, נטל הראיה הינו  על כתפי האגודה.

ועד מושב  וועד מקומי

ועד מושב יכול שיכהן בתפקידו ב"שני כובעים", הן כוועד מקומי כלפי המועצה האיזורית והן כועד הנהלה של האגודה השיתופית של אותו יישוב. זאת על פי סעיף 91(א) לצו המועצות המקומיות (מועצות אזוריות), תשי"ח-1958 הקובע כדלקמן:

91. הועד המקומי בישוב שיתופי

 (א) כפוף לאמור בסעיפים 91א ו-91ב, מי שמכהנים בישוב שיתופי, במועד פלוני, כחברי ועד ההנהלה של האגודה השיתופית להתיישבות של הישוב (להלן -האגודה השיתופית), יכהנו גם כחברי הועד המקומי של הישוב.

אלא שמדובר וצריך שיהיו אלה שני גופים נפרדים לגמרי. כך נאמר בבג"צ 921/89 אברהם מנחם נ' רשם האגודות השיתופיות, פ"ד מד(1) 516,  519; וכן בג"צ 258/85 עמר נ' פרץ, פ"ד מב(3) 485, 491, כדלהלן:

"פרט לזהות "אנושית" זו הרי שני גופים אלה - ועד ההנהלה והוועד המקומי - משמשים כשני אורגנים משפטיים שונים ונפרדים, הן מבחינת התפקידים, במהותם ובהיקפם, המוטלים על כל אחד מהם, והן מבחינת מיקומו של כל אחד משני גופים אלה במערכת הנורמות המשפטיות המקובלות."

יש להבחין בין "דמי חבר" לבין "מס ועד מקומי" או בלשון אחרת, מסים מוניציפאליים. ועד הנהלת האגודה השיתופית רשאי לגבות השתתפות חבר בהוצאות האגודה, הם דמי חבר. זאת על פי התקנון של האגודה אשר חברי האגודה הם צד להסכם זה ומחברותם נובעת חובתם.

מס ועד מקומי הם מסים מוניציפאליים, המוטלים על ידי המועצה האיזורית, לצורך מתן שירותים מוניציפאליים על ידי המועצה כגון ביוב, ארנונה, אשפה וכדו'. מסים אלה נגבים באמצעות ועד האגודה השיתופית בכובעו כ"ועד מקומי" ונקראים גם מס ועד מקומי או "מסים מוניציפאליים".

חובה על האגודה להפריד בין חיובי דמי חבר לחיובי מס ועד מקומי. ראה בספרו של חיים נועם, אגודות שיתופיות הלכה ופסיקה, 288-289 (מהדורה רביעית יולי 2000).

גביית מסים מוניציפאליים

השאלה, האם האגודה השיתופית רשאית לגבות מסים מוניציפאליים מהחבר?

פגיעה בקניינו של הפרט מותרת רק על פי חוק. סמכותו של ועד האגודה השיתופית בכובעו כ"ועד מקומי" להטיל מיסים ומיסי ועד בכללם, קבועה בהוראת סע' 133 לצו המועצות המקומיות (מועצות אזוריות), תשי"ח-1958 [תיקון אחרון: 20/2/06], כדלקמן:

133. מסי ועד מקומי

(א) ועד מקומי רשאי, באישור המועצה, להטיל בתחום הנהלתו כל מס שהמועצה רשאית להטיל לפי סעיף 68(א) ורשאי הוא, באישור המועצה ובכפוף להוראות חוק ההסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב), התשנ"ג-1992 22 (להלן - חוק ההסדרים), והתקנות שהותקנו לפיו להטיל ארנונה כללית, והכל לצורך ביצוע הסמכויות שהמועצה אצלה לו (להלן - מסי ועד מקומי);.. (הדגשה שלי,        ).

 

היינו, גביית מסי ועד מקומי תיעשה באישור המועצה בלבד. עובר לגביית מסים אלה בפועל, חייב  הועד להגיש למועצה הצעת תקציב לאישורה. זהו החוק, בסעיף 134 לצו הנ"ל

 134. הכנת תקציב ועד מקומי [תיקון: תשכ"ג, תשנ"ב]

 (א) לשם מילוי תפקידו לפי צו זה יכין ועד מקומי, בהתאם להוראות השר, תקציב של הכנסה והוצאה לשנת הכספים ויגישו למועצה לאישור.

אין ספק בדבר הוראות החוק, לפיו לוועד המקומי הסמכות להטיל מיסים ובלבד שהועד יקבל לפעולה זאת את אישור המועצה. זוהי חובה שבחוק, בלעדיה אין סמכות לועד מקומי לגבות מסים מוניציפאליים, ואם נעשו מעשים אלה ללא אישור המועצה, הרי שהם בלתי חוקיים.

תקנון האגודה כמחייב את החבר גם לשלם ?

גם אם ישנה הוראה שבתקנון האגודה המחייבת את החבר לשלם מיסים מוניציפאליים, אין האגודה השיתופית רשאית ליטול סמכויות לא לה ולגבות מסים מוניציפאליים שלא על פי אישור המועצה ושלא כדין.

 

 

 

[האמור לעיל אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי. והמסתמך עליו, עושה זאת על אחריותו בלבד.]

יוסי לוי, עו"ד .  הכותב הינו בעל תואר שני במשפטים. בעל משרד עורכי דין, בנצרת עילית ובתל אביב.  מתמחים במשפט אזרחי, מסחרי, פלילי, ועבודה. התמחות מיוחדת בחברות, פשיטות רגל, איכות הסביבה ובנקים. טל 6474748 04, פקס 6474749 04. נייד 4856331 054 דוא"ל ysl.law.5@gmail.com




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב